Ugens blogger – Snacksized.dk

Vi har interviewet Merete fra bloggen Snacksized.dk, om hvordan det er at have en blog, og om hvordan den har været med til at hjælpe hende til et liv med mindre stress. Læs interviewet med hende lige her:

Hvordan fik du idéen til at starte en blog?
– Idéen udsprang i sin tid af et længere forløb, der blandt andet involverede en tiltrængt stresssygemelding, et besværligt opgør med min indre 12-talspige, et resolut brud med universitetsverdenen og en slumrende kreativitet, der langsomt begyndte at vågne op til dåd efter mange år i akademiker-hi. Jeg førte dog først blogidéen ud i livet, da jeg i løbet af foråret 2015 nærmest desperat trængte til at genopdyrke min kreativitet og min skriveglæde på ny – og eftersom jeg har en solid baggrund inden for kommunikation og medier, var det en nærliggende tanke at starte en blog. I øvrigt har jeg altid haft en brændende lyst til at fylde hele min tilværelse, herunder mit arbejdsliv, med popkultur i alle afskygninger, og som blogger bestemmer man jo helt og aldeles selv, hvad der skal stå i ens jobbeskrivelse.

Hvad er dit mål med bloggen?
– I og med at det var min lyst til at skrive, der kickstartede mit bloggerprojekt, er det klart, at jeg helt grundlæggende har et mål om at dyrke min sprogpassion igennem arbejdet med bloggen. Derudover har jeg også et erklæret ønske om at komme til at tjene penge på min blog; ikke nødvendigvis i et omfang, så jeg kan leve af det – for jeg vil gerne blive ved med at arbejde som freelanceskribent og -oversætter ved siden af bloggen – men det ville være fedt, hvis projektet rent økonomisk kunne hvile i sig selv og måske endda bidrage lidt til min samlede månedlige indkomst.

Hvis du skulle forbedre noget ved din blog, hvad skulle det så være?
– For tiden går jeg og grubler over, i hvilken retning jeg skal tage min blog rent visuelt. Jeg vil først og fremmest gerne have lavet en personlig header, som er farverig og lækkert designet – nåhja, og så er det vist også efterhånden på høje tid, at jeg får taget nogle nye billeder af mig selv, for mit nuværende profilbillede er faktisk halvandet år gammelt … Kort sagt synes jeg, at den visuelle del af mit domæne trænger til et løft, og derfor er det først og fremmest den del, jeg fokuserer på at forbedre i den nærmeste fremtid.

Hvem er dine inspirationskilder?
– I det ganske danske blogland er der – i min øjne – ingen over og ingen ved siden af Miriam fra Miriams blog. Hun er mit største forbillede, hvad angår den svære balance, det er at drive en personlig blog, der også har et erklæret, emnemæssigt omdrejningspunkt. Udover at Miriam virker enormt sød og charmerende, er hun også vidunderlig velformuleret. Desuden hører det virkelig til sjældenhederne, at man støder på en slåfejl i et af hendes indlæg, og jeg er vild med den form for omhyggelighed, som den slags vidner om. Jeg suger også inspiration til mig alle mulige andre steder fra; i særdeleshed labber jeg det gladeligt i mig, når dansksprogede ordgøglere som Steffen Brandt, Per Vers og Simon Kvamm jonglerer med sproget, og jeg bliver også sprogligt inspireret, når jeg læser bøger. Blandt andet er jeg tilbøjelig til at bruge Bret Easton Ellis’ trick med at bruge run-on-sentences til at beskrive sindstilstande, og Helen Fieldings skrivestil i Bridget Jones’ Diary har influeret en hel del på min måde at skrive om min egen kiksethed på. I øvrigt googler jeg dagligt grammatiske spørgsmål og andre sprogregler, for som i så mange andre henseender er det altid godt at kende reglerne grundigt, så man ved, hvordan man skal bære sig ad for at bryde dem på den fedeste måde. Og det elsker jeg at gøre … I skolen lærte jeg eksempelvis, at man ikke må starte en sætning med “og”. Men man må forresten heller ikke indlede med et “men”.

Hvornår føler du, at du har succes med din blog?
– Det gør jeg, når det indholdsmæssige og læserrækkevidden for et indlæg går op i en højere enhed. Det fedeste i verden er, når jeg kan fornemme, at nogen – måske endda nogen, jeg slet ikke kender personligt – kan bruge mine skriverier til noget i deres eget liv. Det gør mig inderligt glad, når jeg mærker, at de indlæg, jeg selv har lagt allermest hjerne og hjerte i, vækker genklang hos mine læsere, og det er præcis de oplevelser, der gi’r mig følelsen af, at det er verdens mest privilegerede job at blogge – uanset om der så i øvrigt er tale om en kommerciel succes eller ej.

Hvad har det at have en blog betydet for din hverdag?
– Det har bevirket, at jeg altid føler, jeg har noget meningsfuldt at tage mig til. Da jeg begyndte at blogge, var jeg stadig syg med stress, men jeg var ikke længere sygemeldt. Jeg havde ikke ret til dagpenge, fordi jeg havde afbrudt min uddannelse i utide, og selvom jeg på ugentlig basis søgte både fuld- og deltidsstillinger, var jeg formentlig stadig for syg til at kunne varetage et almindeligt arbejde. Så startede jeg min blog, og arbejdet med den gav mig følelsen af at have noget meningsfuldt at stå op til hver dag. Det blev også min vej tilbage til et velfungerende arbejdsliv, og i dag er der en uvurderlig synergieffekt imellem mit virke som blogger og mine faste opgaver som freelancer.

Hvad har været din største succesoplevelse med bloggen?
– Det har været alle de gange, hvor min Facebookside har fået en ny følger – især når det har været en person, jeg ikke selv ved hvem er! Årsagen til, at facebookfølgerne betyder enormt meget for mig, er, at jeg aldrig rigtig har pushet min blog i mit private facebooknetværk. Jeg har eksempelvis aldrig sendt en opfordring til nogen om at like bloggens facebookside, så når der kommer en ny følger, tolker jeg det som et tegn på oprigtig interesse i det koncept, jeg har skruet sammen. Og dét er en fed følelse – meget federe end at kigge på sløje besøgstal, der kun meget, meget langsomt udvikler sig i den rigtige retning.

Hvad synes din omgangskreds om, at du har en blog?
– Det er mit indtryk, at langt de fleste i min omgangskreds synes, at det er spændende. Mine nærmeste ved naturligvis, hvor stor betydning mit arbejde med bloggen har for mig på det personlige plan, så de er altid søde til at heppe og rose. Jeg er meget taknemlig for deres opbakning, for som bekendt er der mange fordomme om bloggergerningen i Danmark, og jeg kan sagtens fornemme skepsissen, når nogen i min omgangskreds høfligt undlader at sætte ord på, at de muligvis dybest set synes, det er en lille smule latterligt at bruge tid, energi og penge på at blogge. Efter min bedste overbevisning bunder skepsissen imidlertid primært i fordommene om bloggere, og når jeg så selv sætter ord på min begejstring for blogmediet og om min tilgang til arbejdet med det – og fortæller om mine foretrukne emner, der ikke er blandt de mest klassiske blogemner – oplever jeg, at folks fordomme glider i baggrunden og afløses af nysgerrighed.

Hvad er det bedste ved at have en blog?
– Det er glæden ved at være sin egen redaktør: Jeg lægger selv strategien og tegner den redaktionelle linje, og det er mig, der bestemmer, hvilke emner, der skal skrives om fra dag til dag. Og så er det jo i øvrigt også mig selv, der producerer alt indhold til bloggen, hvilket jo lidt er pointen med det hele, eftersom det er noget, jeg virkelig nyder at gøre. Efter at have tilbragt alt for mange, langhårede år i akademikerverdenen er det desuden en sand fornøjelse for mig at kunne skide højt og flot på de akademiske dyder og bande og svovle præcis, som det passer mig. Og starte sætninger med “og”, hvis det er det, jeg føler for.

Hvordan føles det at dele dit liv med folk, du ikke kender?
– Jeg synes, det føles rigtig dejligt; ellers havde jeg helt sikkert ikke gjort det. Som jeg var inde på tidligere, har min blog haft stor betydning for, at jeg er kommet ud på den anden side af mit stressforløb, og i det halvandet år, der er gået siden opstarten, har jeg ved flere lejligheder brugt bloggen som en platform til at sætte ord på mine tanker og følelser. Når jeg udgiver mine allermest personlige indlæg, har jeg altid maven propfuld af vilde sommerfugle, men ofte er det også netop den type indlæg, der vækker allermest genklang hos mine læsere – og som nævnt er det især ved de lejligheder, at jeg mærker suset ved at blogge.

Hvad gør du for at blive ved med at holde din blog interessant?
– Først og fremmest giver jeg jævnligt mig selv et rap over nallerne, når jeg af ren refleks genbruger de samme vendinger og udtryk for mange gange. Jeg forsøger hele tiden at udvikle mig rent sprogligt, for det værste jeg kan forestille mig er, hvis jeg skulle miste læsere, fordi de ikke synes, jeg skriver fedt nok. Derudover er jeg meget opmærksom på hele tiden at veksle imellem at publicere forskellige typer af indlæg, og endelig noterer jeg løbende nye idéer ned i et omfang som sikrer, at jeg vist ikke løber tør for nyt indhold lige foreløbig.

Hvilket indlæg har været det sværeste at skrive, og hvorfor?
– For et års tid siden var jeg stadig jævnligt meget påvirket af stress, og i en periode i løbet af efteråret 2015 var jeg fuldkommen underdrejet af angst. Jeg var alene hjemme, imens min mand var på forretningsrejse i San Fransisco, og jeg kunne godt mærke, at jeg virkelig havde brug for at skrive om mine følelser – men det var bare SÅ svært. Det tog mig tre dage at sætte ord på elendigheden, og det var vel at mærke tre dage, hvor jeg ikke foretog mig andet af betydning, end at forsøge at skrive netop den tekst. På metaagtig vis handler indlægget om, hvordan det er at leve med angst, og jeg er stadig rigtig glad for og stolt af resultatet – ikke mindst fordi jeg rent faktisk fik det bedre af at sætte ord på, hvordan jeg havde det.

Føler du dig nogensinde uinspireret, og er det svært at blive ved med at finde på?
– Jeg har ikke de store problemer med at få idéer til, hvad jeg skal skrive om på bloggen, men jeg tumler jævnligt med en følelse af ikke at være in the zone rent kreativt. Og når jeg ikke for alvor er i skrive-mode, bærer sproget i mine indlæg tydeligt præg deraf – det er i hvert fald min egen fornemmelse – for så er jeg tilbøjelig til at formulere mig en hel del mere uinspireret og klodset end normalt.

Har du nogle gode råd til andre, der gerne vil i gang med at blogge?
– Ja: Før man springer ud som blogger, er det altid en god idé at lægge en form for strategi, så man har noget at arbejde i retning af undervejs, men man skal også gøre sig det bevidst, at ens projekt højst sandsynligt kommer til at ændre karakter hen ad vejen, hvilket i særdeleshed gør sig gældende, hvis der er tale om en personlig blog. Når det er sagt, vil jeg dog også opfordre til, at man ikke lader sig bremse af usikkerhed … Hvis du ikke er helt sikker på, hvad du i længden vil med bloggen, så skriv et indlæg om det. Hvis du savner idéer til specifikke emner at blogge om, så skriv et indlæg om dét. Og hvis du ikke bryder dig om tanken om at udlevere dine inderste tanker og følelser på internettet, kan du altid starte med at oprette en anonym blog – det har jeg faktisk anbefalet flere i min omgangskreds at gøre, når de har spurgt mig til råds. At springe ud som blogger er nemlig uden sammenligning det bedste, jeg har gjort for mit selvværd i hele mit liv, og jeg vil ønske for alle, der har lyst til at begynde at blogge, at de med tiden kommer til at opleve det samme.

Besøg Snacksized.dk her >

1 Comment

  1. 19. september 2016 / 14:50

    Spændende med blogambitioner – det tror jeg aldrig, jeg får 😀

    – A

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *